Covoare cu fir lung („shaggy”)
Acest tip de covoare cu fir lung sunt mai greu de curatat decat cele cu fir scurt. Murdaria ramane prinsa intre fibre, iar de cele mai multe ori aspiratorul nu este suficient. Daca vorbim de dimensiuni mici, covorul poate fi scuturat. In alte conditii, inainte de aspirare, il vom intoarce cu fata in jos si il vom bate usor cu palma, astfel incat sa desfacem particulele de murdarie. Pentru indepartarea petelor este de preferat sa il ducem la o spalatorie profesionala.
Covoare orientale
Covoarele lucrate manual trebuie intretinute cu mare atentie pentru a-si pastra aspectul. Un aspirator puternic le poate deteriora, asa ca putem incerca urmatoarea metoda: acopera covorul cu o plasa de nylon si aspira deasupra acesteia. In acest fel, covorul va fi protejat, iar particulele de praf vor fi inlaturate. Petele de sosuri si alte alimente lichide, se pot indeparta cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Lasam sa actioneze cateva ore si vom indeparta fie cu o perie moale, fie cu aspiratorul. Petele de vin se pot inlatura cu apa minerala, iar inainte vom tampona cu un servet. Repetam procesul pana cand indepartam definitive pata. Pentru petele dificile este necesar ca acesta sa fie dus la curatatorie. Daca asezam un covor oriental in dreptul soarelui, acesta va trebui rotit la cateva luni pentru a-si pastra culorile uniform.
De retinut este faptul ca niciodata nu trebuie sa frecam o pata de pe covor sau sa folosim solutii la intamplare si m-ai ales solutii de curatare din comert. Este de preferat sa folosim solutii de apa cu detergent sau cu otet, bicarbonat de sodiu si apa minerala, iar daca petele inca persista, covorul va trebui dus la o curatatorie profesionala care foloseste detergenti ecologici biodegradabili.