Curatarea covoarelor acasa. Sfaturi si recomandari

Curatarea covoarelor acasa. Sfaturi si recomandari

Curatarea covoarelor acasa. Sfaturi si recomandari

spalatorie curatare covoare

Pentru a-ti pastra covoarele ca noi mai mult timp, trebuie sa avem grija de acestea si sa stim cum sa le intretinem, cum sa le aspiram. De cele mai multe ori, sfatul specialistilor este sa nu ezitam sa ducem covoarele la spalatorie, atunci cand este necesar. Cand timpul permite, pentru covoarele de dimensiuni medii putem indeparta noi petele. Pentru pete dificile, se recomanda eficienta unei spalatorii.

Recomandari pentru intretinerea covoarelor

In momentul in care cumparam un covor, este necesar sa ii pastram eticheta de ingrijire. Aceasta ne spune materialui din care este confectionat (lana, piele, matase, vascoza, iuta, polipropilena, fibre naturale ori sintetice) si care este densitatea fibrelor, in general detalii extrem de utile cand va fi cazul sa curatam covorul. Aspiratoarele moderne sunt eficiente, dar puterea mare de aspirare poate duce uneori la o curatare agresiva a covoarelor. Cand observam fire smulse din covor in recipientul de colectare al aspiratorului, vom fi nevoiti sa ajustam setarile acestuia. Este de recomandat sa nu aspiram franjurii covoarelor intrucat riscam sa se destrame. Petele nu se indeparteaza niciodata prin frecare, ci vom tampona imediat cu o carpa sau servet curat. In acest fel petele nu se vor fixa in tesatura si vor fi mai usor de indepartat.

Sfaturi:

  • Urmele de mobilier pe covor pot fi indepartate cu ajutorul cuburilor de gheata
  • Daca si-a pierdut vitalitatea si culoarea, presara putina sare timp de o ora si apoi aspira
  • Petele de grasime se indeparteaza cu ajutorul solutiilor pe baza de sapun si spirt
  • Guma de mestecat se dezlipeste cu un cub de gheata
  • Parul lasat de animale se indeparteaza cu un burete umed
  • Petele vechi se scot cu solutii pe baza de otet
  • Petele de alcool, ceai, cafea si rugina se scot cu solutii pe baza de sare

Solutii naturale de curatare a covorului

- Solutie pe baza de apa si detergent de vase – folosite pentru covoarele din material sintetic. Vom avea nevoie de un burete si un amestec din apa calda si detergent de vase.

- Solutie pe baza de apa si amoniac – folosite pentru covoare foarte murdare si patate. Pentru lana naturala vom folosi o carpa, apa calda, sapun si cateva picaturi de ammoniac.

- Solutie pe baza de apa si otet din vin – folosite pentru covoarele murdare sau patate de grasime. Amestecul va fi format din 500 ml otet vin alb + 200 ml apa calda + 2 stropi detergent de vase.